Svenska kvinnor om coronapandemin

Kvinna-coronapandemi

Coronapandemin har påverkat alla på något sätt. Vi har tidigare skrivit om menscykeln och hur många kvinnor berättat att deras menscykler förändrats under coronapandemin. Men hur mår vi i övrigt? Aller media har gjort en stor undersökning där de frågat 1000 svenska kvinnor, både innan och efter coronapandemin.
Kvinnorna trivs bättre med arbetet, har dragit ned på konsumtion och önskar i mindre utsträckning mera tid för det mesta, även sex.

Ökad oro över familjens hälsa

Över 60% av de kvinnor som frågats om coronapandemin svarar att de känner en ökad oro för familjens hälsa. 30% svarar att de känner en oro över sin egen hälsa.
Över hälften av kvinnorna känner en oro över samhällsekonomin och sjukvården och drygt 10% är oroliga över att bli av med jobbet.
Svenska kvinnor oroar sig mer för sjukvården jämfört med svenska män, drygt 50% jämfört med 44% av männen.

kvinna-coronamask

Coronapandemin och kvinnors privatekonomi

20% av svenska kvinnor har fått göra förändringar i sin privatekonomi. Siffran är högre i storstäderna, där har var tredje kvinna fått dra ned på kostnader. 25% uppger att de blivit mer sparsamma och tänker mer på utgifterna. De inköp man dragit ned på mest är livsmedel, kläder och trädgårdsprodukter för odling, så som växter och jord.

spara-pengar

Jobbet har blivit roligare

Drygt 25% av kvinnorna i undersökningen uppgav att de jobbade hemma under pandemin. Att jobba hemifrån kan innebära både stress men också frihet. Att jobba på distans kan bli mera otydligt, men man kan också ofta påverka sin egen arbetsdag mer. Kvinnorna beskrev det som att det är arbetsamt och stressigt, men också roligare, lärorikt och mera engagerande och stimulerande.
Av de tillfrågade kvinnorna var det flera yngre än äldre som tänkt att de borde stressa mindre. 13% av kvinnorna 50-65 år jämfört med 34% av kvinnorna 18-29 år.

nöjd-kvinna

Vi har fått mera tid, men vi önskar inte mera sex

När man jämför tiden innan och under Coronapandemin, uppger svenska kvinnor att de i mindre utsträckning önskar mera tid för det mesta. Kanske har Coronapendemin gett mera tid över till det man tidigare saknade, vi gick från att 9% var nöjda som det är, till att 23% nöjda.

Männen svarade ungefär likadant, förutom en sak – sex. Drygt var fjärde män önskar att det fanns mer tid för sex, bland kvinnorna är motsvarande siffra knappt var femte kvinna. Vad detta beror på vet man inte, kanske börjar vi bli trötta på varann eller så är det redan många Coronabebisar på väg.
Både innan och efter Coronapandemin var det tid för hem, familj och vänner som var tre topp tre som man önskade mer tid till.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *