När livet förändras

Historien till Grei community började under våren 2018. Jag separerade och befann mig plötsligt i den värld av online-dejting som jag bara hört talas om. Sist jag var singel fanns det inga smarta telefoner, inget Facebook eller Instagram och definitivt inget Tinder.
Jag var hungrig på livet, med nyfunnen egentid och en nyfikenhet på det som fanns online. En ny värld av människor och erfarenheter öppnade sig och jag insåg snabbt att det här var något jag kunde göra bättre. Jag saknade en plattform designad för mig och alla andra som befann sig i the grei zone. Jag blev mer och mer intresserad av hur vi människor möts och våra behov. Det som började med en tanke om att förbättra dejtingen för mig som kvinna, utvecklades till Grei community – en plattform för kvinnor med plats för diskussioner om allt i livet – även det som är grei.

The Grei story började sommaren 2018

Efter många år ihop med barnens pappa var jag ensam. En separation är en sorg och en omskakande händelse, men ofta är det såna händelser som ger nya möjligheter. I mitt fall hade jag tur. Jag hittade en underbar lägenhet som jag gillade direkt. Jag spenderade hela sommaren på att renovera den själv. Det blev ett terapiarbete där jag samtidigt som jag spacklade tänkte på mitt liv. Vad ville jag nu när jag var helt själv, vad skulle jag göra?

Att vara själv ger också mycket tid över, speciellt om man är en sådan person som alltid har många järn i elden. Jag var så van vid att alltid ha någon där och ha många måsten, så det blev också en mental omställning. Förutom att renovera och tänka på livet, valde jag också att börja leva det på ett nytt sätt. Jag började dejta och insåg att det var jättekul att träffa massa nytt folk som jag aldrig skulle ha träffat annars. Jag blev jättebra på att chatta och gå på dejter, men jag insåg att många inte ville ses utan bara höras. Jag tyckte också att upplägget med direktmeddelanden gjorde det svårt att vara spontan, jag vill ha det mer avslappnat och naturligt. Affärsidén med Grei började ta form.

Chatten fyller ett tomrum och gör det personligt

Att chatta med andra blev lite som ett heltidsjobb. Det fyllde antagligen ett tomrum av något slag, men det drev mig även vidare i processen till det som skulle bli Grei.
Många av de män jag skrev med ville inte ens träffas. De ville få ett kvinnligt perspektiv på sina funderingar. Många kände att de inte kunde fråga någon de kände, att vissa frågor av det intima slaget inte passade. De ville inte googla fram svar på sina frågor, man ville känna att det var personliga svar. Samma sak gällde bilder eller delande av fantasier, många ville känna att det var för en själv, inte något massproducerat. Jag insåg att många saknade någon att prata med där hemma, att chattandet blev ett sällskap.

Olika behov olika dagar

Att befinna sig i dejtingvärlden är ganska frustrerande. Man befinner sig där för att man saknar någon, men hur man saknar någon kan variera från dag till dag. Jag antar att det är samma för männen, men som kvinna styrs man även av sina kvinnliga hormoner och menscykeln. Ibland kände jag för något långvarigt, ibland kände jag mig helt oseriös och ville ses där och då. Men att växla i sin profil går ju inte. Ändrade jag profilbild såg alla jag connectat med att jag ändrat och det skulle ju helt förstöra en del av mina andra chanser. Jag kände mig också stämplad och antagen för något mindre fint och accepterat när jag valde att hålla det oseriöst. Jag störde mig på det, att normen för en kvinna fortfarande är att hon är en osexuell varelse.
Grunden till anonyma inlägg började växa då, önskemålet att kunna ha ett alter ego som gör att man som person inte blir dömd på samma sätt.

Privat möter arbetslivet

Jag har alltid varit emot orättvisor, något som jag som kvinna ofta råkat ut för. Jag har som många andra tjejer fått höra både det ena och det andra. Jag har fått höra hur jag inte ska ta plats, hur jag upplevs som ett hot för att jag är lång och blond och gör män osäkra. Att jag inte får visa hur smart jag är, att jag inte ska utmana. Jag har också fått höra det motsatta, att jag är häftig för att jag vågar säga min åsikt och står fast vid den oavsett hierarkier.
Vissa har utnyttjat min integritet och personlighet för sin egen vinning och jag började mer och mer analysera hur arbetsplatser fungerar och kvinnor konstant hålls nere.

eftertanke

Personlig utveckling på alla plan

Jag valde aktivt att göra en utvecklingsresa både på det privata och professionella planet, en ganska tuff sådan. Jag kom ur den starkare och klokare än innan och med många insikter om både mig själv och andra.
Det privata jaget utnyttjas ofta inom det professionella planet. Det är oftare man som kvinna blir kritiserad för personlighetsdrag och sätt att vara, än de arbetsuppgifter man ska utföra. Istället för att vara noggrann och bra, så är man jobbig och dålig. Utseendet bedöms och vi trycks till i våra personliga jag, de som ofta redan är sköra och fulla med prestationsångest. Jag försökte t ex förklara hur mina hormoner och menscykel som inte var i balans påverkade mig och att jag inte borde närvara i vissa diskussioner när jag mådde som sämst. Det är sällan en kvinna berättar om sånt, men jag fick inget gehör för det. Den sexuella makten är mer än bara metoo, det är hela sättet vår kvinnlighet hålls som något pinsamt.
Jag insåg bland annat att för att nå full jämställdhet, måste det också ske inom det sexuella och intima – The Grei Zone måste minska.

Grei som varumärke

Jag läste, precis som många andra, böckerna om Mr Grey och Anastasia när de var nya. Grey, alltså färgen grå, blev för mig förknippat med något gömt, hemligt men ack så trevligt. Att efter en lång relation börja utforska sina fantasier och testa nytt är nog ganska vanligt. I mitt fall väcktes alter egot Miss Grei till liv och det är hennes namn som hängt kvar.
Jag kom i kontakt med många män och kvinnor, som var nyfikna eller levde i sexuella relationer utanför normen. Jag fick veta att kvinnorna ofta inte berättade, inte ens för sina närmaste vänner, men att många önskade någon att prata med. Behovet av att dela erfarenheter, få tips, berätta om sina upplevelser och känna sig helt normal fanns hos alla.

Grei-zonen väcker nyfikenhet hos alla

Jag fortsatte att utveckla affärsidén med Grei. Jag öppnade upp för diskussioner, jag läste och jag lyssnade. Jag märkte att speciellt diskussioner om intimitet och sexualitet på gränsen var något som alla ville veta mer om. Även diskussioner om mens, hormoner och våra privata delar väckte stort intresse och mycket snack, men det behövdes oftast någon som tog upp ämnet.
För några år sen spelades inte reklamjinglar om kondomer på radion, sexleksaker gjorde inte reklam på tv, men vi ser fortfarande en stor del av våra liv som något tabu – en grei zone.

grei-zone

Grei-zonen väcker nyfikenhet hos alla

Jag fortsatte att utveckla affärsidén med Grei. Jag öppnade upp för diskussioner, jag läste och jag lyssnade. Jag märkte att speciellt diskussioner om intimitet och sexualitet på gränsen var något som alla ville veta mer om. Även diskussioner om mens, hormoner och våra privata delar väckte stort intresse och mycket snack, men det behövdes oftast någon som tog upp ämnet.
För några år sen spelades inte reklamjinglar om kondomer på radion, sexleksaker gjorde inte reklam på tv, men vi ser fortfarande en stor del av våra liv som något tabu – en grei zone.

Grei, Grei livsstilsnätverk, Grei community

I maj 2019 tog jag alla tankar och började utforma affärsidén på papper. Från början var det en dejting-community, ett mera naturligt sätt att träffas, anpassad till hur vi kvinnor vill ha det. Jag förstod att jag var före min tid (vi kommer att utveckla det också), så jag utmanade mina egna tankar och hittade mitt viktigaste ”varför”. Jag vill bidra till jämställdheten genom digitala lösningar och kvinnorna är de som behöver ges plats.

Jag fick hjälp från vänner och bekanta att bearbeta affärsidén och i december 2019 kom första versionen – Grei livsstilsnätverk. Detta utvecklades och i mars 2020 kom första Grei community. En plattform för kvinnor med plats för diskussioner om allt i livet – även det som är grei. Forum, grupper, nyhetsflöde och chatt, utan män.
Grei the story var i gång.

jude-beck-women-holding-arms-in-the-air