Foglossning och förlossningsskador

förlossningsskador

Att vara gravid och föda barn är något som påverkar kvinnan i fler aspekt än att själva födandet. Foglossning och förlossningsskador är något som drabbar många, men det är fortfarande något som inte tas helt på allvar. Många har kvar sina besvär lång tid efter förlossningen och det är svårt att få gehör för de problem man har. Vissa problem kanske inte ens kopplas till graviditeten och förlossningsskador. Att föda barn är något naturligt och man kan fråga sig hur evolutionen tänkte, men foglossning och förlossningsskador är något vi kvinnor drabbas av.

gravid-foglossning

Foglossning

Exakt vad som är foglossning, förutom att det är strålande eller huggande smärta och att bara vissa drabbas, vet man inte. Vissa hävdar att foglossning inte är något som lossnar och att det inte är något kroniskt. Andra säger att hormoner mjukar upp leder i bäckenet och att en del kvinnor får väldigt ont av det medans andra inte känner något alls. Ofta går foglossning över efter förlossningen, men en del får bestående besvär.
Att bli sjukskriven för foglossning är vanligt, men det är inte alltid man får ersättning då vissa handläggare inte godkänner det som anledning till att vara sjukskriven (jag hade tur båda gångerna och fick ersättning). Att bli misstrodd och nekad ersättning är ett hån och säger en del om hur samhället ser på graviditet.

hemorrojder

Förlossningsskador

Det finns många olika grader av förlossningsskador. SBU gjorde en undersökning 2016 som visar på brister i vetenskaplig kunskap inom förlossningsskador. Inkontinens, bristningar och smärtor betraktas ofta som normalt och vi har läst många berättelser om kvinnor med besvär som inte får hjälp. Ofta missas skadorna av vården, kunskapen är inte så hög än (att klitoris är mer än bara det som syns kom man på 1998, så forskningen kring en kvinnans kropp ligger efter).

Kunskap saknas

Vi vet av egen erfarenhet att förlossningsskador inte är något sjukvård eller alternativ medicin (kiropraktik, naprapat och sjukgymnastik) tänker på till vardags. Att man naturligt inte gör den kopplingen visar hur långt vi har kvar. En kvinna som uppger foglossning och graviditet när hon söker hjälp för smärtor i bäcken och ryggslut borde direkt få frågor om förlossningen och undersökas för inre skador.

Förlossningsskador inte top of mind

Jag har aldrig fått den frågan, däremot har jag fått höra att jag måste bli starkare. Efter 13 år med hård träning, både rehab och tunga vikter, vet jag att jag inte är svag. Det skrämmande är att jag flera gånger har påtalat att det känns som att något inuti inte riktigt är som det ska. Har jag förlossningsskador? Det vet jag inte. Men jag vet att min dotter kom ut på en kvart, att jag fick något stygn, att jag haft en del tyngdkänsla, inte alltid kan hålla tätt, har någon skada på naveln och att jag haft ont i bäcken i 13 år nu.

Olika grader av skador

  • Bristningar är den vanligaste förlossningsskadan i Sverige

  • 4-5 % av svenska kvinnor har förlossningsskador som drabbar ändtarmens slutmuskel. Detta

  • 30% av alla kvinnor med förlossningsskador av andra gradens bristningar har besvär ett år efter förlossningen

  • Ett år efter förlossningen har 40% av alla kvinnor problem som stör vardagslivet, t ex hemorrojder

  • Förlossningsskadorna klassas mellan 1 och 4. 1:a gradens räknas som snabbläkande skrubbsår, 3-4 är problem som drabbar ändtarmen. 2:a gradens förlossningsskador delas upp i tre kategorier där den värsta kategorin är då musklerna runt slidan brustit. Detta ger t ex tyngdkänsla, problem med inkontinens och samlag.

Förlossningsskador går att undvika

Av någon anledning finns en tradition av att föda på rygg och att det ska gå fort. Man har gjort studier på hur olika typer av förlossningar påverkar förlossningsskadorna och skillnaden var stor. Att föda på knä, på alla fyra, på sidan eller på en förlossningspall tillåter rörlighet i bäckenet och det i kombination med långsammare utkrystning av barnet gör stor skillnad. Andelen kvinnor med 2-gradens förlossningsskador minskade med 11% jämfört med traditionellt handhavande.

Kunskap och certifiering?

Vi tycker att alla gravida kvinnor borde få gå en utbildning i kunskap om kropp och barnfödsel. Våra förlossningskliniker är ofta under press och stress och som kvinna vet man oftast väldigt lite om förlossningen. Kunskap ger en kraft att förändra, att föda är något naturligt och om kvinnan får följa sin intuition och styra sin förlossning mer, borde förlossningsskadorna minska.
Kanske vore det på tiden att certifiera förlossningskliniker precis som annat certifieras, t ex en Mima-certifiering.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *