Förlossningsklinik påtalar personalbrist

förlossning-barnmorskor

Barnmorskorna på Danderyds sjukhus skrev nyligen en debattartikel där de påtalar personalbrist på förlossningskliniken. Att föda barn är något som män inte kan göra, det är alltså ett ’kvinnogöra’. Vi har hört och läst för många förlossningsupplevelser för att inte undra ifall det accepterats om det var männen som födde barn. Kvinnohälsa är något som inte fått tillräckligt med resurser och fokus. Först stressen av att inte veta om man får föda där man planerat, man riskerar att skickas vidare. Att söka hjälp för förlossningsskador är ofta en kamp för att få gehör och att bli tagen på allvar. Vi tror att många av dessa förlossningsskador beror på stress. Det finns inte tid att lyssna på kvinnan utan man kör på.

förlossning-barnmorska

Personalbrist på förlossningsklinik är återkommande

Personalbrist på förlossningen är inget som beror på Covid-19, personalbrist är något som återkommer varje sommar. Under sommaren föds det extra många barn samtidigt som även barnmorskor behöver få semester. Varje år påtalas problemet och förbättring utlovas, men inget händer. Däremot vittnar personalen om att ledningen tackat nej till barnmorskor för att de inte kan möta lönekraven.

gravid-kvinna

Patientsäkerheten äventyras

Personalbristen på Danderyds förlossningsklinik under sommaren är alarmerande. Istället för 10 barnmorskor per pass, är man fyra-fem stycken.
Detta innebär en ökad risk för varje kvinna och barn. Det finns en stor risk för att få föda utan barnmorska. Man kan bli utan smärtlindring, planerade kejsarsnitt kan tvingas att ställas in och familjen får inte det viktiga stödet som behövs efter en förlossning.
Att förlossningskliniken påtalat personalbrist efter varje sommar, är inget som gett effekt.

trött-barnmorska

Barnmorskorna orkar inte

Att konstant vara stressad är inte hållbart, det vet alla. Stress leder till sämre beslut, riskerna för felbehandling ökar och dessutom finns en stor risk att gå in i väggen. Det finns ingen som orkar arbeta utmattad, oavsett yrkesroll. Utmattning leder till sjukskrivningar, vilket då ger ännu färre barnmorskor på plats. I värsta fall lämnar man yrket, det är inte värt det och man tappar sin yrkesstolthet när man känner att man inte hinner göra ett bra jobb.
Som barnmorska ansvarar man över minst två personers liv – kvinnans och barnets. Det är inget man kan nonchalera och slarva med, det går inte att jämföra med en halvkass excelfil eller en dåligt planerad agenda på ett styrelsemöte.
Över tio barnmorskor på Danderyds förlossningsklinik har nyligen sagt upp sig på grund av den rådande situationen. Detta förvärrar personalbristen ytterligare.

Förlossning behöver personal

  • Det saknas barnmorskor på förlossningen och på antenatal- och eftervården. Detta innebär risker under hela förlossningen, både före och efter.

  • På Danderyd saknas totalt 24 st barnmorskor under sommaren, totalt 900 pass där både födande kvinnor, barn är i riskzon.

  • Kvinnan som ska föda kanske inte får smärtlindring, blir utan planerat kejsarsnitt eller får föda helt utan hjälp från barnmorska.

  • Barn föds inte enligt planerat schema. Det går inte att förutspå hur en förlossning går till, det krävs tid, resurser och personal för att kunna ta hand om varje förlossning.

Mina egna erfarenheter

Jag har fött tre gånger, men jag har två barn. Jag tror att många kvinnor känner sin kropp, man är skapad för att föda barn och evolutionen är smart. Mina förlossningar var bra, men jag kände inte att jag blev riktigt lyssnad på. Jag fick flera gången påtala vad jag kände, att bli tagen på allvar direkt gällde liksom inte. Jag förstår att många kvinnor känner sig överkörda, för man tror ju att personalen vet bättre. Jag tror att det både handlar om att det är stressigt, personalen har inte tid att lyssna och engagera sig, samtidigt som vissa är mer lämpade för yrket än andra.

Sent missfall

Det jag minns starkast var när jag fick ett sent missfall. Mitt i sommaren, i vecka 18 om jag minns rätt. När man åker in i tårar, vet att något är allvarligt fel, då är stress det man vill minst. Mitt foster hade dött, jag var i chock och det jag minns är hetsen av att det skulle ut. Ingen tid alls till att mentalt andas och sortera sorg från ett måste. Att krysta och fokusera när man är i chock är inte lätt. Barnmorskan stressade på, jag skulle bara trycka på och föda. Jag minns hur jag till slut fick bli arg och sa till barnmorskan på skarpen.

Krysta när man är i chock

Att krysta utan kraft går inte, jag behövde en paus och chans att fokusera. Vad gör en minut av att andas och samla kraft, när fostret redan är trött och jag i övrigt mådde bra? Jag gör ofta som jag vill, så jag tog en paus, samlade kraften till att föda och det gick bra, men jag tvivlar starkt på att alla klarar av att säga nej. Efteråt fick jag morfin eller något och jag minns att hon som skulle sticka i armen, sa att jag var så vit så hon inte såg mina ådror. Då är man i chock.
Det här var i juli och att jag skulle komma in och ha missfall fanns säkert inte med i personalberäkningen.

Berätta om dina erfarenheter på Grei community.

Etiketter:

1 kommentar till “Förlossningsklinik påtalar personalbrist”

  1. Pingback: Foglossning och förlossningsskador - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *