Den kvinnliga orgasmen

När jag tänker på en kvinnlig orgasm tänker jag oftast på det man kan få. Nog för att drinken Orgasm varit delaktig i en del roliga stunder, men den är långt ifrån så bra som den man får.

Det här inlägget handlar om den kvinnliga orgasmen, alltså den utan sädesvätska. Eller det kanske ska stå i plural; de kvinnliga orgasmer man kan få, för det finns många sorter.
Den som har fått en orgasm, vet hur det känns och att det kan kännas olika. Men hur förklarar man den och att det finns olika sorter. Och vad är det som händer i kroppen egentligen, vet forskarna det?

Vad händer vid en orgasm?

En orgasm beskrivs som den starkaste och skönaste känslan man kan känna när man har sex, antingen med sig själv eller någon annan.
Hjärnan är nyckeln i en orgasm, det är den som styr vad som händer.
En orgasm är en reflex i det autonoma nervsystemet. Det autonoma nervsystem är det som inte som vi inte kan styra med viljan, så som hjärtat.
Hos vissa kan en orgasm utlösas av något helt annat än upphetsning, t ex av träning eller helt vanliga saker som att borsta tänderna.

Under en orgasm är att hjärnans belöningskretsar stimuleras. En sexuell orgasm börjar med upphetsning. Huden är vår största erogena zon, men det finns extra många nervändar vid könsorganen, över 8000 i klitoris. När nervändarna stimuleras, skickas en signal via ryggraden till hjärnan. När upphetsningen börjar, skickar hjärnan ut blod till könsorganen. Blodflöde och andningen ökar och när det är dags för orgasm, skickar hjärnan ut signaler om att dra ihop musklerna runt könet, analöppningen och livmodern (om man har en sån) ihop sig.

Huvudet styr orgasmen

Det är den parasympatiska delen av nervsystemet som kontrollerar det hela, d.v.s. den del som styr avslappning och vila. Man förstår att orgasmen är komplex och inte alltid så lätt att få, då man samtidigt som man är upphetsad och uppe i varv också måste slappna av. Eftersom det är hjärnan som styr, så kan även annat påverka. Man kan vara väldigt upphetsad, men ändå händer inget. Ibland är det tvärtom, man kommer med något som man inte alls tänder lika mycket på.

Forskare i USA har forskat fram att rörelsen vid sex, det rytmiska, försätter en i ett tranceliknande tillstånd. När man stimuleras länge nog, riktas fokus på det och det förändrar hjärnvågorna.

Den kvinnliga orgasmen känns som ett lyckorus

När man når klimax kan det kännas i hela kroppen. Det finns olika typer av orgasmer och de kan variera i intensitet, men det som sker går inte att kontrollera med viljan. Välbehaget ökar, kroppen spänns, man kan sluta andas och orgasmen är ett lyckorus, en extas, som varierar i styrka.
Efter orgasmen slappnar kroppen av. Vissa blir trötta och lugna, andra kan få massa energi och bli extra pigga av alla hormoner som frigörs. Hur det blir kan också variera från gång till gång, beroende på hur man mår och känner sig annars.
Upphetsningen bidrar till orgasmens intensitet, det är ju hjärnan som styr.

Varför vi får orgasm och kategorisering av de olika sorterna är något som forskarna inte är överens om. Det finns därmed ingen komplett lista och det kanske man inte behöver heller. Däremot kan det vara intressant att veta att det finns olika typer, för att man själv ska kunna experimentera och hitta olika sorters klimax och känslor. Vårt syfte med listan är att ge lite inspiration.

Olika typer av kvinnliga orgasmer

Klitorisorgasmen

Klitoris med sina 8000 nervändar är för många förknippat med orgasm. Hur ens könsorgan är skapt varierar, så det finns ingen universallösning, trots att moderna klitorisstimulatorer, satisfyers, sägs ha lyckats väl.
En orgasm med klitoris uppnås genom att den eller området i närheten stimuleras. Nerverna finns ju runtomkring, så det är inte säkert att det är precis i mitten av klitoris det känns som skönast. Hur man stimulerar varierar också. Ibland krävs nästan ingenting, ibland kan man behöva vara rätt hårdhänt och intensiv.
Eftersom en orgasm sker i hjärnan, gäller det att låta hjärnan vara med och styra. Våga experimentera både när det kommer till typen av beröring och position. Våga spänn olika muskler, vissa kvinnor har enklare att komma om de spänner låren, och låt fantasin sväva iväg till tankar du tycker är upphetsande. Hjärnan tycker om fantasier och våga fantisera fritt.
En klitorisorgasm sägs vara lite svagare, men det finns också de som beskriver den kvinnliga klitorisorgasmen som magisk! Den kvinnliga orgasmen kan kännas på många olika sätt!

Vaginala orgasmen

Gällande den vaginala orgasmen så tvistas det rejält om benämningarna. Både den s k G-punkten och A-punkten eller CUV-komplexet som det ibland kallas, kan stimuleras via vaginan, så vad ska klassa som vad?
Som vi ser det, är en vaginal orgasm något som kommer genom penetration av vaginan. Den kan komma utan att klitoris stimuleras eller med och den kan variera i styrka. Ofta är den vaginala orgasmen kraftigare när den uppnås tillsammans med stimulering av klitoris.
Vissa kvinnor har svårt att få orgasm av det vaginala, att man behöver en kraftig klitorisstimulans och att penetrationen inte gör någon större skillnad.

Cervicala orgasmen

Cervix, alltså livmodern, sägs kunna ge något som ibland kallas för den tredje sortens orgasm. Den uppnås genom att livmoderhalsen stimuleras kraftigt samtidigt som andra erogena zoner i vaginan och klitoris stimuleras. Kombinationen av denna stimulans kan ge en orgasm som är väldigt kraftig. Denna typ av orgasm sägs vara den kraftigaste av dem alla, en orgasm som känns i hela kroppen och huvudet som inget annat rus. Den börjar i vaginan och sprider sig sedan genom hela kroppen för att tillslut nå huvudet och exploderar.
För att uppnå denna kvinnliga orgasm krävs att huvudet är med. Hjärnan är den som styr, så att kunna slappna av och låta sig följas med när extasen byggs upp, är ett måste.

Andra typer

Man kan nå orgasm på massa olika sätt och man kan kombinera olika typer av stimulans. Alla erogena zoner kan ge orgasm och eftersom orgasmen styrs av hjärnan, kan det även ske bara genom tanken också. Finns ju de som har orgasmer när de drömmer eller fantiserar. Man kan också få något som kallas för multipla orgasmer, d.v.s. flera orgasmer under samma tillfälle. Ibland kan dessa komma tätt inpå varandra, ibland kan det dröja.

Fontänorgasm

Fontänorgasm är något som inte alltid är en orgasm, trots att namnet antyder det. Det som händer är att det kommer en vätska ur urinröret samtidigt som man har sex. Vätskan kan komma i olika mängd, ibland sprutar det rejält, därav begreppet fontän. Vad vätskan består är, är omdebatterat. Vissa hävdar att det inte är urin, andra hävdar att det finns en del urin i det då det kommer från urinröret.
För att lyckas med att spruta, behöver man kunna slappna av i urinröret och det hjälper att stimulera främre delen av vaginan.
Eftersom fontänen ofta kommer utan orgasm, så är det lite olika uppskattat av de som får. Det kan bli väldigt blött och lakan med kiss-skydd är inte alltid det man vill tänka på. Samtidigt är det en ganska häftig sak att vaginan kan spruta, så den uppskattas också av många.

Utforska nyfiket

Är du nyfiken på en kvinnlig orgasm? Antingen att du inte fått en eller vill få någon annan sort – våga var nyfiken och testa. Det finns inga måsten och har man svårt för att få orgasm, så måste man komma ihåg att det är hjärnan som styr. Allt kan verka vara rätt, men ibland vill huvudet bara inte och då är det upp till var och en hur man gör. Det viktiga är att komma ihåg att ens orgasmers vara eller icke vara, inte på något sätt sätter ett värde på en. Att uppleva en orgasm är ljuvligt, men att ha sex utan orgasm är skönt det med. Man gör precis som man vill och känner. Din sexualitet är bara din och ingen annans. Delar du den med någon så ska det kännas bra och utan skuld för något alls. Känns det inte så, då är nog den andre personen inte rätt för just din sexualitet.

Vill du diskutera ämnet vidare? Bli medlem på Grei community!

Etiketter:

1 kommentar till “Den kvinnliga orgasmen”

  1. Pingback: Lättare att få orgasm själv - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *