Lutealfasen – PMS veckan i menscykeln

pms-cravings

Lutealfasen är den sista veckan, PMS veckan, innan menscykeln avslutas. När mensen börjar, startar också en ny menscykel. En normal menscykel är ungefär 21-35 dagar lång, men alla kroppar är olika och ibland kan även den egna kroppen variera.
Vissa kallar hela perioden mellan ägglossning och mens för lutealfasen, men vi har valt att dela upp det då det är två ganska olika veckor. Perioden mellan ägglossning och mens är oftast lika lång under varje cykel, i snitt är den 14 dagar.
Under lutealfasen sjunker både progesteron och östrogennivåerna och man kan känna av en del PMS och irritation.

Lutealfasen i menscykeln

Lutealfasen – sista veckan i menscykeln

Gulkroppen och hormonet progesteron styr antal dagar till mensen

Efter ägglossningen brukar det ta 14 dagar tills mensen börjar. När ett ägg lämnat äggblåsan, ombildas äggblåsan till en gulkropp. Gulkroppens producerar progesteron. Progesteronets uppgift är att se till att mensen inte börjar förrän ägget har fått en chans att befruktas och fastna i livmoderslemhinnan. Gulkroppen lever i snitt i 14 dagar, sen slutar den helt att producera progesteron och det är en signal att sätta igång mensen. Om menscykeln är oregelbunden, är det oftast perioden fram till ägglossningen som varierar i antal dagar.
Under lutealfasen, den sista veckan i menscykeln, börjar mängden progesteron som bildas sjunka. Nu är det för sent att bli gravid så livmoderslemhinnan ska blöda ut som mens.

PMS-veckan

Har du blivit gravid under ägglossningsfasen, blir lutealfasen annorlunda. Då sjunker inte hormonnivåerna, du ska ju inte få mens. Om du inte är gravid sjunker hormonnivåerna snabbt och veckan kallas ibland för PMS-veckan. Snabbt sjunkande hormonnivåer kan ge ganska dåligt humör och det kan svänga fort.
Förutom generellt dåligt humör och plötslig känsla av irritation och kort stubin, kan man sova sämre. Även suget efter fett kan öka denna vecka. Det är nivåerna av hormonet Galanin som gör en hungrigare. Som tur är går även den sista fasen över och när mensen börjar, börjar cykeln igen.

Follikelfasen i menscykeln

Humör

Humöret veckan innan mens kan vara allt annat än bra med humörsvängningar och generell irritation. Man kan också ha en av en förkylning. Progesteron är värmehöjande, så det är vanligt att kroppstemperaturen är något högre även denna veckan.
Man kan försöka påverka sitt humör genom att generellt försöka må bra. Att planera in en storhandel på Ikea med trötta barn är kanske inte helt optimalt just denna veckan. Har man mycket problem med PMS eller andra besvär, bör man analysera hela sin cykel. Hur cykeln avslutas beror mycket på hur faserna innan har varit. Mycket koffein innan ägglossning kan påverka två veckor senare.

Energi, koncentration och produktivitet

Under lutealfasen kan man sova sämre. Detta i kombination med hormoner som sjunker, ger ofta lite lägre energi. Det är dock individuellt hur man mår. Vissa kvinnor har massor med energi och känner sig produktiva, men jämfört med follikelfasen är man inte riktigt lika positiv. Då kan det bli att energin hamnar på sådant som irriterat en – som att få full fart och börja rensa ur urvuxna kläder eller rensa bort något annat.

Träning

Muskeltillväxten är inte på topp just nu. Nivåerna av progesteron är fortfarande höga, samtidigt som nivåerna av östrogen och testosteron sjunker. Konditionspass passar bättre nu, men lyssna på kroppen. Sover man sämre, fokuserar man sämre och risker för skador kan öka. Sömn är också viktigt för återhämtning och muskeltillväxt. Alla kroppar fungerar olika och hur man ska träna beror också på hur man tränar i övrigt. Bästa är att testa sig fram och känna efter hur kroppen reagerar.

Aptit

Den sista veckan innan mens brukar ge högre aptit. Choklad och socker kan kännas riktigt lockande nu, men det bästa är att ta det med måtta och hålla det sunt. En ökad kroppstemperatur gör att man förbränner lite mer och känner sig extra hungrig, men välj bra mellanmål. Veckan är ingen generell toppvecka och att småäta godis eller andra onyttigheter som ger en sockertopp som sedan snabbt sjunker och ger en nlodsockerdipp istället, ger ännu sämre humör.

Lust

Det positiva under lutealfasen (alltså den sista veckan innan mens), är att det är för sent att bli gravid. Ägget har redan dött och kroppen förbereder sig för att rensa ut livmoderslemhinnan med mens. Det är alltså bra läge för sex, däremot kan lusten vara lite sådär. Ett dåligt humör och sug på choklad kan ibland botas av sex, även fast det kanske inte alls var det man var sugen på.

Huden

Veckan innan mens, brukar vara veckan då ’problemhy’ är som vanligast. Ofta får man finnar och plitor runt mun och haka. Det gäller att låta bli och klämma och istället satsa på bra peeling och bra kost.

Flytningar och fitty

Mängden flytningar varierar från kvinna till kvinna, men veckan innan mens kan det vara vanligt med lite förvarning om mens. Det kan vara lite brunaktiga flytningar eller mera röda när man krystar som när man bajsar. Hos vissa luktar det inte jättegott, men om man annars är i balans i fitty så brukar det vara ok.
Ibland kan det vara svårt att veta vad som är mens och vad som är flytningar, speciellt om man har hormonella preventivmedel som nästan inte ger någon mens alls. Exakt vad som är vad är egentligen inte så viktigt. En menscykel är ju något som återkommer och exakt vilken dag man börjar räkna spelar inte så stor roll, om man alltid gör likadant.

Fler artiklar om menscykeln

anonyma inlägg anonymt blommor corona covid-19 darkside dejt erotik erotisk sms-novell foglossning förklimakteriet förlossning förlossningsskador föräldrarskap Grei appen gruppsex hisssex hormoner Jämlikhet jämställdhet kaffe koffein kontaktsida kontaktsidor kortnovell lutealfasen medlemskap Menscykel Menscykeln menstrual cycle Menstruationsfasen mors dag nätverk orgasm pms rapport recension sex sexsidor singelförälder singelmamma självkänsla självsex ta kontakt wetsex

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *