Alternativ till kaffe

kaffe-i-rosa-kopp

Jag slutade dricka kaffe för snart två veckor sedan. Jag hade räknat med ont i huvudet och lite dåligt humör, men så blev det inte. Det enda som hände var att livet blev lite tråkigare. Att dricka kaffe är en skön rutin och lite av en ritual som gör mig glad. Jag har försökt att hitta alternativ till kaffe. Själva koffeinet verkade jag inte ha så mycket behov av, även fast en koffeinkick kan göra en lite mer alert och produktiv.

tekopp-och-tekanna

Alternativ dryck istället för kaffe

Att sluta dricka kaffe för att slippa koffein sägs vara bra, men att ta bort en vana som man tycker om är tråkigare. Att ta en latte lagom när man börjar jobba eller till frukost i solen tycker jag är underbart. Jag har försökt att hitta alternativ till kaffe och jag har testat både koffeinfritt te och havremjölk och mandelmjölk blandat med diverse kryddor. Och det är ju gott och mysigt, men det är inte kaffesmak…

Te tycker jag är gott ibland, men för mig är det ingen sommardricka.

golden-milk-alternativ-till-kaffe

Golden milk – favoritalternativ till kaffe

Mitt favoritalternativ till kaffe är Golden milk. Det kallas ibland för gurkmejalatte eller guldmjölk. Drycken får sin gula färg från gurkmeja, en krydda som används mycket inom Ayurveda.
Gurkmeja sägs ha många bra egenskaper, bl.a. är den anti-inflammatorisk.
Jag drack Golden milk för första gången för flera år sen, då hade jag det som kvällsdryck varje kväll.

Det finns många olika recept på Golden milk, men jag har inte följt något recept alls. Man brukar blanda ihop en pasta av bl.a. gurkmeja, kanel och ingefära som man sen blandar med varm mandelmjölk. Det går också att göra drycken med havremjölk och även komjölk om man skulle föredra det.
Jag höftar i med kryddor, vilket ger lite olika resultat. Jag brukar inte heller söta min dryck. Viktigt är att ha i lite svartpeppar då den sägs hjälpa till att ta upp de bra ämnena i drycken.

kaffe-fika

Kaffe är en social bjuddryck

Har jag varit utan koffein? Svaret är nej. Jag var bortbjuden och där erbjöds kaffe. Jag tackade först nej och möttes då av alla alternativ. Ville jag istället ha saft? Te? Cola? Och då mindes jag varför jag började dricka kaffe överhuvudtaget – att dricka kaffe är väldigt socialt och kaffe är något enkelt som man gärna bjuder på. Jag dricker inte saft eller läsk och te istället för kaffe är inte samma sak för min del.
Så jag tackade ja till lite kaffe till fikat och jag märkte ingen koffeinkick. Tänk om jag nu kan dricka kaffe bara ibland. Det kanske påverkar mina hormoner negativt, men att ta bort rutinen helt påverkar hela mitt liv.

koffeinfri-latte

Koffeinfritt kaffe – kanske så det får bli

Vi hade lite utomhus-fika med släkten (var sin filt, behörigt avstånd) och då drack jag inget kaffe. Vi alla konstaterade att ett liv utan kaffe skulle vara tråkigt. Tomt liksom.
När jag drack kaffe drack jag oftast Nespresso. En latte på två pods av Arpeggio eller deras starka Starbuck’s pods. Jag tänkte inte på det först, men sen insåg jag att Nespresso ju har koffeinfria pods och att jag hade några såna hemma.
Nu gick de visserligen ut 2015 (bäst före-datum är sällan nåt man behöver följa), men de smakade helt ok ändå, så koffeinfria kaffekapslar får det bli!

Hormoner och hud

Jag slutade ju att dricka kaffe för att jag tror att koffeinet påverkar min hormoncykel och därmed min hy. Min hy mår lite bättre nu, men jag är osäker på om det beror på minskat intag av koffein, av mera sol eller att jag bytt ansiktsvätt. Jag läser ganska ofta om kvinnor som slutat att dricka kaffe och där uteslutandet av koffein påverkat deras hormoner positivt. Det är både sådant som att PMS minskat, men också att man lyckats få ägglossning och blivit gravid. Sen om det verkligen är koffeinet eller annat är svårt att säga, men jag ska fortsätta utan koffein. Förutom ibland när jag är grymt trött (som i början av andra halvan av menscykeln) eller blir bortbjuden på fika.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *