Att sluta dricka kaffe

sista-kaffet-att-sluta-med.kaffe

Jag har inte större problem med min menscykel, men däremot besvär med dålig hy. Jag tror att det är kopplat till hormoner och koffein är något som påverkar hormonerna. Jag dricker inte så mycket kaffe, två latte om dagen brukar det bli, men jag är koffeinkänslig. Jag har testat olika produkter för ansiktet, men att sluta dricka kaffe har jag inte testat. Men nu så…

Varför slutar jag med koffein?

Koffein påverkar kroppen på många sätt. En del effekter upplevs som positiva, man blir pigg och alert. Men det kan också upplevas som stressande vakenhet. Hur man tål koffein är individuellt. Vissa kan ju dricka kaffe när som helst utan att det påverkar nattsömnen, medans andra är väldigt känsliga.
Jag tillhör den väldigt känsliga skaran och tror att koffein inte är det bästa för mig eller mina hormoner. Att sluta dricka kaffe är enkelt, det är bara en vana som måste brytas. Det i sin tur är lite svårare.

Omedveten stress i kroppen

Det finns lite olika rön kring huruvida koffein är stressande eller inte och hur negativt det är. Det finns studier som visar att kvinnor som under stress dricker koffein, presterar ännu bättre. För min del finns olika stress. Den stressen man har över att göra och prestera något samt den stressen man har när man inte mår helt bra. Min kropp tycker inte alls om koffein när jag är under psykisk stress. Då svettas jag och mår ännu sämre.

Jag tror att koffeinets effekt är olika på olika kroppar och kan variera på hur man mår och är i övrigt. Jag har redan hög energinivå, att öka på det med koffein tror jag inte alltid är så bra. Att sluta dricka kaffe är nog bra för mig, inte bara för min hy.

latte-art

Min kafferesa började sent

Jag började dricka kaffe när mitt första barn föddes, 2007. Jag minns än idag hur jag fikat som latte-mamma på dagen och hur mina händer darrade när jag skulle hacka lök till middagen sen.
Jag insåg att om jag någonsin skulle kunna svara ”ja” på frågan ”dricker du kaffe?”, så skulle jag behöva öva upp min tolerans mot koffein.

Jag började med någon matsked kaffe och massor med varm mjölk. Det gick långsamt, men med ett jobb där det fanns lyxiga kaffemaskiner runt varje hörn, lärde jag mig. Det tog ganska många år, men nu dricker jag två latte om dagen. Men jag kan fortfarande inte dricka kaffe efter 15-16, då har jag svårt att somna sen.

Vad hoppas jag på?

Under perioder då jag varit väldigt stressad och inte mått så bra, har jag tänkt tanken att sluta dricka kaffe. Jag har slutat en stund, men kaffe har också fördelar. Det gör mig lite gladare också, så då har jag ändå gått tillbaks till kaffet för att orka med.
Nu är jag i ett läge då jag mår bra, jag har ingen omotiverande chef som får mig att må dåligt. Det jag hoppas på är att se skillnad i min hy i ansiktet. Det jag också är nyfiken på, är ifall min menscykel förändras något. Jag har följt den noga under två månader, så jag har att jämföra med.

1 kommentar till “Att sluta dricka kaffe”

  1. Pingback: Alternativ till kaffe - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *