Ägglossningsfasen tredje fasen i menscykeln

Ägglossningsfasen är veckan efter ägglossning och den tredje fasen i menscykeln. En normal menscykel är ungefär 21-35 dagar lång, men alla kroppar är olika och man måste lära känna sin egen kropp för att förstå den.
Efter follikelfasen, som oftast är den bästa veckan i menscykeln, kan humöret under ägglossningen förändras fort. Hormonnivåerna ändras; nivån av progesteron stiger och östrogennivån sjunker. Den underbara energin och känslan av att allt är möjligt, byts ut mot en känsla av håglöshet och lust att krypa upp i soffan. Mot slutet av veckan jämnar nivåerna ut sig igen och man brukar känna sig lugnare och mer harmonisk.

menscykel-ägglossningsfasen

Ägglossningsfasen – veckan efter ägglossning

Ägglossningen

Ägglossningsfasen är den tredje fasen i menscykeln. Ägglossningsfasen kallas den veckan då ägget börjar sin resa från äggblåsan i äggstocken, genom äggledaren till livmodern. Vissa kvinnor kan känna lite smärta när äggblåsan går sönder. Det är vätskan i äggblåsan som kan ge en liten inflammation; Mittelschmertz. Denna smärta känns oftast på ena sidan av magen, den sidan där ägglossningen skedde. Man kan också få en liten blödning av att östrogennivån sjunker så snabbt.
Oftast är det bara ett ägg som lossnar, de övriga tillbakabildas, men ibland lossnar fler och då kan det bli tvillingar. Ägget lever i 12-24 timmar och möts den av spermier så finns en möjlighet att bli gravid. Spermier kan leva upp till fem dagar, så de kan ligga kvar och vänta på ägget.

Gulkroppen och progesteron styr antal dagar till mensen

Efter ägglossningen brukar det ta 14 dagar tills mensen börjar. Det är hormonet progesteron som styr.
När ägget lämnat äggblåsan, ombildas äggblåsan till en gulkropp. Gulkroppens uppgift är att producerar progesteron. Progesteronet ser till att mensen inte börjar förrän ägget har fått en chans att befruktas och fastna i livmoderslemhinnan. Gulkroppen lever oftast i 14 dagar, sen slutar den att producera progesteron och det är en signal att sätta igång mensen. Om cykeln är oregelbunden, är det oftast perioden fram till ägglossningen som varierar i antal dagar.

Energin minskar under ägglossningsfasen

När ägglossningen sker, sjunker nivån av östrogen och testosteron kraftigt. Man burkar känna sig låg och förändringen i energinivå kan gå väldigt fort. Från att ena dagen vara superglad, till att dagen efter inte ha lust med något alls. Nivån av progesteron ökar under hela veckan och mot slutet av veckan jämnas hormonnivåerna ut och man brukar känna sig lugn. Under denna tredje fas i menscykeln minskar även mängden serotonin, så man kan känna sig lite mindre glad.

Ägglossningsfasen

Humör

Humöret är inte riktigt på topp denna veckan. Förändringen kan ske fort, från en dag till en annan. Glad och hoppfull under follikelfasen till att bara vilja krypa ner i soffan och inte göra något alls. Mot slutet av veckan brukar det kännas bättre, då har hormonerna stabiliserat sig. Progesteron är värmehöjande, så det är vanligt att kroppstemperaturen ökar.

Energi, koncentration och produktivitet

Denna vecka är oftast ingen toppvecka. Energin som har en kraftig dipp och man brukar känna sig allmänt olustig. Progesteronet har en lugnande effekt och nivåerna av den ökar hela veckan. För vissa kan lugnet göra det perfekt för sådant som kräver koncentration, medens andra känner sig för sega för att orka med sånt.

Träning

Nu ökar nivåerna av progesteron samtidigt som nivåerna av östrogen och testosteron sjunker. Tung styrketräning är inte det optimala just nu, lättare vikter och flera repetitioner är att föredra. Konditionspass passar bättre nu, men lyssna på kroppen. Progesteron binder också vätska, så du kan känna dig tung och svullen. Viss forskning visar att man bränner upp till 30% mer fett när man tränar denna veckan, något att tänka på både för den som vill minska och öka i vikt.

Aptit

Under ägglossningen minskar också hormonet serotonin. Serotonin gör oss glada och i kombination med övriga hormoner kan man känna sig extra sugen på mat som gör en gladare. Choklad och socker kan kännas riktigt lockande nu, men det bästa är att ta det med måtta och hålla det sunt.

Lust

Lusten precis vid ägglossning kan vara hög, men också störas av t ex förstoppning eller ägglossningssmärta. Resten av perioden brukar sexdriften sjunka och med progesteronet som är ett lugnande hormon, kan Netflix och chill byts ut till bara Netflix. Man kan också få svårare att få orgasm.

Huden

Huden under denna vecka fortsätter att må bra, men har man obalans kan det också påverka hyn. För att få behålla sitt fina lyster rekommenderas peeling och fukt. Veckan efter, veckan innan mens, brukar vara veckan då ’problemhy’ är som vanligast, så det är bara att njuta så länge lystern varar.

Flytningar och fitty

Vid ägglossning har man ofta flytningar. Först är de vita och lim-lika för att precis vid ägglossning vara lite halare. Man får undersöka sina egna flytningar för att lära känna skillnad.
Det kan lukta mindre trevligt ibland, men det brukar vara helt naturligt. Ibland luktar underlivet annorlunda inuti än flytningarna utanpå, är man osäker kan man stoppa in ett rent finger och lukta på det. Gör man det ofta nog, lär man känna igen vad som är normalt för en själv och vet när man kan behöva använda läkemedel. Att det blir gult i trosan är för att flytningarna reagerar med syret.

Lutealfasen, sista veckan, kanske med PMS

Den sista fasen i cykeln, den innan mensen, kallas för lutealfasen. Vissa kallar denna fas för PMS-veckan, veckan då man ofta är på ganska dåligt humör. Detta humör beror på att nivåerna av hormonerna östrogen, progesteron och testosteron sjunker snabbt. Förutom generellt dåligt humör och plötslig känsla av irritation och kort stubin, kan man sova sämre.
Även suget efter fett kan öka denna vecka. Det är nivåerna av hormonet Galanin som gör en hungrigare.
Som tur är går även den sista fasen över och när mensen börjar, börjar cykeln igen. Som Disney beskrev det – passing on the gift of life.

1 kommentar till “Ägglossningsfasen tredje fasen i menscykeln”

  1. Pingback: Alternativ till kaffe - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *