Follikelfasen – oftast den bästa veckan i menscykeln

follikelfasen-bästa-veckan

En menscykel är ungefär 21-35 dagar lång. Alla kroppar är olika, så man måste lära känna sin egen kropp.
Efter mensen börjar follikelfasen – oftast den bästa veckan i menscykeln. Nivån av östrogen har ökat kraftigt och därmed också energin och ens goda humör. Man är ofta väldigt kreativ och livet känns lätt och härligt. Vissa beskriver det som våren, perioden då allt är nytt och fräscht. Follikelfasen avslutas med ägglossning.

follikelfasen

Follikelfasen – veckan efter mens

Follikelfasen kallas den fasen då follikeln, alltså äggblåsan, mognar till max. Själva follikeln börjar mogna redan när mensen börjar och vissa kallar även mensveckan för follikelfasen. Det är flera folliklar som mognar samtidigt och de kan bli upp till två centimeter stora, så det är inte så konstigt om man känner sig svullen. Oftast är det bara ett ägg som lossnar, de övriga tillbakabildas, men ibland lossnar fler och då kan det bli tvillingar. Follikelfasen avslutas med ägglossning. Om cykeln är oregelbunden, är det oftast perioden fram till ägglossningen som varierar i antal dagar. Efter ägglossningen brukar det ta 14 dagar tills mensen börjar.
Om mensveckan kan du läsa här.

Energin ökar under follikelfasen

När folliklarna växer utsöndrar de östrogen.. Östrogenet bidrar bl.a. till att livmoderslemhinnan växer, det är ju där ett befruktat ägg ska fastna. Östrogenet bidrar också till ett bra humör och tillsammans med ökad nivå av progesteron ökar både energi och lust. Det kan kännas som att allt är möjligt nu, men det kan också ge ångest.
Hyn under follikelfasen är ofta den bästa under cykeln. Däremot kan man drabbas av oljig hy, något som är förknippat med stress. Du kan läsa mer om hyn under menscykeln här.

follikelfasen-i-menscykeln

Humör

Humöret är på topp och livet brukar kännas bra och fullt med möjligheter. Samtidigt som man mår grymt bra, kan man också få ångest och känna att man inte räcker till, så ta det lugnt och stressa inte.

Energi, koncentration och produktivitet

Med en kropp som bubblar med energi kan det vara svårt att koncentrera sig. Produktiviteten och inspirationen är på topp, men det kan vara så att det är lite svårt att hålla sig till en sak och prioritera. Kanske känns kompisar och socialt umgänge lite roligare än metodiskt arbete.

Träning

Under follikelfasen är tyngre styrketräning eller flera pass med styrketräning passande. Testosteron och östrogen är båda uppbyggande hormoner och du kan känna dig extra stark. Efter ägglossningen ökar nivån av progesteron och den har motsatt effekt, så vill du försöka maxa något så är nu bra tillfälle

Aptit

Östrogen påverkar mängden av hormonet leptin. Leptin styr hungern och med ökad nivå av leptin minskar aptiten. Glöm inte bort att äta bara, speciellt om du tränar tunga styrkepass.
Nackdelen denna period är att man kan bli förstoppad och känna sig däst, något som också kan dra ner aptiten.

Lust

Nu ökar lusten ordentligt, kroppen vet ju att ägglossningen och möjligheten att bli gravid är på väg. Ibland kan man känna lusten som ett sug på något som man inte riktigt kan stilla. Att ta till godis eller annat småätande är ganska vanligt, men testa att ha sex istället. Har du ingen att ha det med så finns det alltid självsex att ta till. Betydligt nyttigare än en godisskål.

Huden

Follikelfasen är den bästa veckan i menscykeln även när det kommer till hyn, den borde må som bäst nu, men har man obalans kan det också påverka hyn. För att få behålla sitt fina lyster rekommenderas peeling och fukt. Får man finnar och orenheter nu, bör man försöka minska mängden stress i kroppen. Kroppen strävar efter balans och stress påverkar den balansen negativt.

Flytningar och fitty

När man närmar sig ägglossning, i slutet av follikelfasen, kan man få rikligare flytningar. Först är de genomskinliga och men blir vita och lim-lika vid ägglossning. Det kan lukta mindre trevligt, men det brukar vara helt naturligt. Ibland luktar underlivet annorlunda inuti än flytningarna utanpå, är man osäker kan man stoppa in ett rent finger och lukta på det. Gör man det ofta nog, lär man känna igen vad som är normalt för en själv och vet när man kan behöva använda läkemedel.

Ägglossningsfasen, veckan efter ägglossning

Follikelfasen avslutas med ägglossning. Ett eller flera ägg lossnar och finns det spermier tillgängliga kan du eventuellt bli gravid. Ägget lever i 12 till 24 timmar, spermier klarar sig upp till fem dagar. Dagen då du har ägglossning kan liknas som att vara i sitt esse. Bästa veckan i menscykeln avslutas med bästa dagen! Så fort ägglossningen är förbi, börjar nivåerna med östrogen och testosteron att minska. Det betyder att fallet mellan känslan av att vara ”on top of the world” till att ”life sucks” kan vara högt och gå fort.
Läs mer om ägglossningsfasen i nästa inlägg om menscykeln.

Etiketter:

2 kommentarer till “Follikelfasen – oftast den bästa veckan i menscykeln”

  1. Pingback: Menscykel påverkas av Covid-19 - Grei Community

  2. Pingback: Ägglossningsfasen tredje fasen i menscykeln - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *