Menscykeln – en helt naturlig cykel, låt oss förstå den

Menscykeln är något helt naturligt och något som berör alla kvinnor. Vanligaste åldern då den börjar är tretton, men det kan lika gärna börja redan när man är åtta eller vänta tills man är 17. I snitt har man 450 cykler under sin fertila period och jag har förstått att kunskapen om vad som händer och varför, är skrämmande låg och att många, kanske helt i onödan, har problem.

Jag har analyserat min egen cykel och vissa saker är återkommande för de flesta kvinnor. Varje kvinna är unik, så det finns ingen universallösning för en perfekt cykel, men genom att vara nyfiken på sin kropp kan man lära sig att förstå den och då också påverka hur man mår. Menscykeln är känslig och en bra indikator på ens generella välmående, men också på mer svåra problem.

Menscykelns olika faser

Vi kommer att skriva ett inlägg om varje fas i menscykeln. Informationen och råden är generell information och råd som jag själv hittat och ibland testat. Det finns hur mycket material och kunskap som helst att hitta, detta är inte ett medicinskt inlägg utan mer en summerad överblick som innefattar de vanliga delarna per cykel från ett kvinnolivsperspektiv.

Att normalt experimentera med kost, sömn och träning är inte farligt. Att experimentera med hormoner och kosttillskott kan däremot vara det, så eget ansvar och sunt förnuft gäller om man vill testa själv. Man bör inte heller dra för snabba slutsatser.
Läkare är duktiga, men tyvärr finns en stor okunskap och det är ofta man som kvinna inte får hjälp, så hjälp till självhjälp är tyvärr ett måste i dagens samhälle.

Vissa delar upp menscykeln i tre delar, där menstruationstiden räknas till follikelfasen. Vi delar upp det i fyra då vi tycker att det är ett smidigt sätt att särskilja på det som sker i kroppen. Det spelar ju egentligen ingen roll vad man döpt faserna till, det som är viktigt är hur man hanterar dem.

Mens

Menstruationsfasen – den veckan man har mens

Mensens första dag är den första dagen i en cykel. Vissa har blodiga flytningar precis innan mens och det kan vara svårt att veta vad som är vad. Kroppar fungerar olika och det gäller att följa och analysera sina cykler för att förstå sin egen kropp och vilken dag som brukar vara ens egen dag 1 och hur många dagar ens normala cykel är. En normal cykel är 21-35 dagar och de flesta kvinnor håller ungefär samma cykel.
Mensen varar i 3-7 dagar.

Follikelfasen – då mognar äggblåsan

I slutet av mensen, dag 5-6, ökar hormonet FSH. Det är en signal för äggstockarna att börja mogna ägg. Det är flera ägg som växer samtidig, 20-40 st och det ägg som vuxit bäst, mognat och blivit dominant, är det som sedan lossnar i nästa fas. Ibland kan flera ägg lossna, därav tvillingfödsel.
En äggblåsa kan bli 2 cm stort i diameter, så det är inte så konstigt om man känner sig svullen.

Ägglossningsfasen – när ägget kan bli befruktat

Mängden östrogen ökar under follikelfasen. När nivån av östrogen är på topp, ökar också hormonet LH snabbt. Hormonet LH signalerar att det är dags för ägglossning och det ägg som är dominant släpps från äggstocken. Ägget tar sig ut från sin follikel och tas upp av äggledarna. Ibland kan kroppen reagera mot vätskan i follikeln och man kan få en liten inflammation som kallas för Mittelschmertz.
Ägget lever i 12-24 timmar och finns det redan seglivade spermier i livmodern så kan man nu blir gravid utan att ha sex med en man just denna dag.
Ofta sker ägglossningen dag 14, men det är individuellt beroende på hur många dagar ens mens varar.

Luteala fasen – blir det barn eller inte?

Efter att follikeln släppt ifrån sig ägget blir den till en gulkropp. Gulkroppens uppgift är att producera progesteron. Progesteronet ser till att mensen inte sätter igång innan ett befruktat ägg hunnit sätta sig i livmodern. Om det inte finns ett befruktat ägg, lever gulkroppen i 12-16 dagar. När den dör, bildas inget mera progesteron och värdet sjunker och det i sig triggar igång mensen.

Olika faktorer som påverkar livet

Vi kommer i inläggen att fokusera på följande faktorer. Dessa har vi valt då de påverkar våra liv på olika sätt. Smärta t ex – man kanske inte ska boka in vaxning av bikinilinjen när man har mens och är som mest smärtkänslig…

– Träning
– Aptit
– Smärta
– Lust
– Humör
– Koncentration
– Produktivitet
– Energi
– Flytningar
– Sekret
– Hormonnivåer (östrogen, testosteron, progesteron)
– Vitaminer och mineraler
– Koffein

Läs inläggen om du är nyfiken på att förstå din cykel och vill ha informationen samlad baserad på den vecka cykeln är i. Diskutera vidare med andra kvinnor på Grei community,

Linda

Etiketter:

1 kommentar till “Menscykeln – en helt naturlig cykel, låt oss förstå den”

  1. Pingback: Förklimakteriet och dess symptom - Grei Community

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *