Menscykeln är något helt naturligt och något som berör alla kvinnor. I snitt har man mens 450 gånger och mensens första dag är den första dagen i en cykel.
Mensen varar i 3-7 dagar och en normal cykel, alltså dagarna mellan mensens första dag, är 21-35 dagar. Kroppar fungerar olika och det gäller att följa och analysera sina cykler. Då kan man förstå sin egen kropp, vad som brukar vara dag 1 och hur många dagar ens normala cykel är.
Menstruationsfasen – den veckan du har mens
Mensens första dag är den första dagen i en menscykel. Vissa har blodiga flytningar precis innan mens och det kan vara svårt att veta vad som är vad.
Kroppar fungerar olika och det gäller att följa och analysera sina cykler för att förstå sin egen kropp. De flesta kvinnor håller ungefär samma cykel, så man kan lära sig vilken dag som brukar vara ens första mensdag och hur många dagar ens normala cykel är.
Nivåerna av hormonerna östrogen och progesteron är som allra lägst, och det sätter igång mensen och gör också en del med ens mående.
Mensens första dagar
Den första eller första dagarna av mensen är ofta inte ens bästa dagar. Nivåerna av hormonerna östrogen och testosteron är fortfarande låga och det påverkar energin och humöret.
Östrogenet börjar öka strax efter att mensen har startat, så humöret börjar snabbt bli bättre än precis innan mensen satte igång. Vissa kvinnor kan känna sig riktigt sjuka, som förkylda, när mensen kommer igång.
Mensens andra dag är ofta dagen man blöder som mest, men livet brukar kännas lite ljusare, trots mensvärk.
Huden i ansiktet kan kännas mer oljig och en del finnar kan ploppa upp. Ofta sätter sig finnarna runt haka, käke och hals.
Humör
Mensen kan göra en trött, men humöret blir gladare och livet känns lite ljusare än veckan innan mens. Illamående och diarré p.g.a. höga nivån av hormonet prostaglandin och migrän är ganska vanligt.
Koncentration och produktivitet
Mensvärk och migrän gör att man inte orkar eller har lust och de låga nivåerna av östrogen och testosteron gör att man inte är på topp när det kommer till fokus och produktivitet
Energi
Lägre i början av mensen. Låga östrogen- och testosteronvärden och eventuellt järnbrist
Träning
Med låg nivå av testosteron känner man sig inte så stark, lite lättare träning kan passa bättre.
Aptit
Många får lägre aptit, detta sägs bero på den låga nivån av hormonet progesteron. Trötthet kan däremot bidra till att man är sugen på energigivande mat – som sötsaker.
Smärta
Smärtkänsligheten ökar, att t ex vaxa sig under mensen kan göra mer ont än annars och en mammografi kanske inte är optimal nu
Lust
Med låga nivåer av östrogen- och testosteronvärden är man oftast inte så sugen. Har du även mensvärk, migrän eller diarré är sexlusten inte på topp.
Huden
Huden producerar mer talg, så en del finnar och tilltäppta porer innan mensen och i början är vanligt.
Andra halvan av mensveckan
Humör
Mot slutet av veckan har östrogenet och testosteronet ökat och man är oftast på riktigt bra humör. Man vill vara social och energin börjar bubbla. Att förra veckan var så låg känns som evigheter sen.
Koncentration och produktivitet
Mensvärken brukar släppa mot slutet av veckan och ökningen av hormoner gör att fokus ökar. Du kan känna dig kreativ och full med idéer.
Energi
I takt med att hormonnivåerna ökar, ökar också energin. Brist på järn kan göra en trött, så går menströttheten inte över, bör man se över järnnivåerna och depåerna,
Träning
Östrogen och testosteron är uppbyggande hormoner, så i takt med att de ökar kan man öka på styrketräningen. Öka på vikterna eller antalet tunga pass om du vill optimera träningen.
Aptit
Nu börjar aptiten öka igen och det är bra att äta järnrik mat för att fylla på det som försvinner under mensen
Smärta
Smärtkänsligheten minskar mot slutet
Lust
Med ökade nivåer av östrogen- och testosteronvärden, ökar även lusten. Du kanske märkt av extra blickar från motsatta könet, de verkar ibland kunna ana att något är i görningen. Spermier kan ju klara sig i fem dagar, så sex i slutet av mensen kan leda till graviditet om man har en tidig ägglossning.
Huden
Nu kan huden gå från att kännas fettig, till yttorr, känslig och lite utan lyster. Serum med vitaminer kan ge extra glöd.
Vitaminer och mineraler vid mens
Vissa vitaminer och mineraler kan vara extra bra vid mensen. Man måste dock komma ihåg att kroppen behöver en balans av mineraler och vitaminer, så vill man verkligen förstå, måste man läsa på betydligt mer än här.
Järn
När man blöder blir man av med järn. Har man låga järndepåer kan man behöva ta järntillskott. Av egen erfarenhet visade tester att nivåerna var ok, men tröttheten gick inte över förrän jag började med tillskott. Nu äter jag järntabletter varje dag. Mensen är något naturligt och får man järnbrist under mensen bör man se över hela sin cykel och undersöka vad bristen egentligen beror på.
Magnesium
Magnesium är avslappnade, så det kan hjälpa till vid mensvärk.
Zink
Zink kan vara anti-inflammatorisk och det används vid hormonproduktion. Då östrogen och testosteron ökar kraftigt fram till ägglossningen (ungefär dag 14), kan det vara bra med extra mycket livsmedel med zink.
B-vitaminer
Man förlorar en del via blod och speciellt vitaminet B6-sägs ha en kraftig koppling till PMS, så B12 och B6 kan vara värda att äta lite extra av.
Och så var det där med koffein…
Det finns de som inte intar koffein alls, men för oss övriga är det värt att fundera på hur koffeinet påverkar kroppen och menscykeln. Vi går inte i detalj in på det i detta inlägg, utan här förklarar vi väldigt summerat.
Hur man tål koffein (kaffe, energidryck, tabletter, te) är individuellt. Genetik påverkar, men också ens välmående och leverne, hur ofta man dricker, hur mycket och i vilken form man intar koffeinet.
Koffein påverkar t ex upptaget av järn och magnesium negativt och det i sin tur kan leda till andra problem. Kroppen är ett system som behöver balans för att må bäst, en obalans i mineraler kan på verka balansen i hormoner. Stresshormoner kan minska mängden magnesium, brist på magnesium har en koppling till depression och ångest och vid PMS är det ofta man har det.
Vissa menar att koffein-intag gör som minst skada under mensen, för att både östrogen och progesteron är som lägst, men någon officiell rekommendation finns det inte. Har man inga problem är det inte så mycket att fundera på, har man problem så gör man klokt i att fundera på koffeinets bidrag till de problemen.
Koffein är inte något vi naturligt ska inta, annars hade det funnits mer av det i ’normala’ livsmedel, så att vara utan gör ingen skada. Testa gärna att vara utan en hel cykel och se om du märker skillnad (men var förberedd på lite abstinens första dagarna).
Hormonerna då?
Mensens första dag är nivåerna av östrogen och testosteron som lägst. Östrogenet börjar öka nästan direkt efter att mensen satt igång, därav att humöret blir bättre. Testosteronet ökar inte än utan håller samma nivå.
Vi skriver inte så mycket mer om dessa nu utan lämnar hormonförståelsen till ett senare inlägg.
Generellt om menscykeln hittar du i detta inlägg.
Pingback: Lutealfasen - PMS veckan i menscykeln - Grei Community