Förklimakteriet och dess symptom

förklimakteriet

Mens och hormoner är vardag för alla fertila kvinnor. Som 35-åring har du haft mens mer än halva ditt liv och det är runt 35-40 som det börjar; förklimakteriet eller perimenopausen som den också kallas. I förklimakteriet börjar kroppen börjar stänga ner bebisverkstaden och det kan ge många symtom och besvär.

Symtom vid förklimakteriet

Symtomen och besvären i förklimakteriet varierar och beror mycket på hur man mår i övrigt. Listan över symtom kan kännas igen från PMS eller graviditet, men under förklimakteriet förvärras de. Vår menscykeln styrs av hormoner och enda sättet att veta hur det står till med dem, är att göra ett blodprov. Dessvärre missas diagnosen lätt, kvinnohälsa och klimakteriet är fortfarande något de flesta läkare vet väldigt lite om.

Vanliga symtom

  • irritation, ilska eller humörsvängningar

  • oro, ångest eller minskad självkänsla

  • trötthet, svårt att sova eller en känsla av att vara uppe i varv

  • förändrad menscykel med kortare eller längre cykler, mer eller mindre blödning

  • ömma bröst, viktuppgång eller vallningar och nattsvettningar

förklimakteriet

Hormoner styr perimenopausen

Våra hormoner är utformade för att vara i balans. När vi åldras och våra äggstockar minskar sin aktivitet, minskar också nivåerna av progesteron och man får en obalans mellan östrogen och progesteron.
Det kvinnliga hormonsystemet är känsligt för stress och om man redan har en hög stressfaktor i kroppen påverkas obalansen i hormoner mer.
Genom ett blodprov kan man kontrollera sina hormonnivåer och man kan behöva tillskott att t ex progesteron för att behandla förklimakteriet.

yoga

Hälsan viktig under förklimakteriet

Generellt sägs det att ju bättre man mår när förklimakteriet börjar, desto mindre märker man av symtomen.
Kosten är en viktig del för vårt välmående, oavsett vilken ålder vi är i. Dessvärre slarvar många kvinnor just med kosten; dieter, snabbmat och socker är normalläge hos många. Vi ska inte gå djupare in på näringslära, men det finns några generella tips.

Kost och förklimakteriet

Att äta bra mat är viktigt, men inte helt lätt. Dagens mat är inte lika näringsrik som förr och man lockas ofta av snabba lösningar som ska hjälpa en i vardagen. Men det finns inga snabba lösningar utan det gäller att hitta en balans i vardagen som man kan leva med och justera vid behov. Den generella regeln är att få i sig lagom med fett, protein och kolhydrater. Man kan också behöva vissa kosttillskott som t ex järn, magnesium eller b-vitaminer. En kropp i balans mår bra och det bästa är att försöka lära känna igen sin egen kropp.

Tips för att må bra under förklimakteriet

  • Ät en lagom mängd med fett, protein och kolhydrater.

  • Skippa socker och koffein

  • Träna på ett sätt som passar dig – testa yoga, boxning eller kanske långlöpning

  • Nikotin är inte bra – sluta röka och snusa

  • Sök hjälp vid behov, ett blodprov kan vara bra att ta

klimakteriet

När är jag i klimakteriet?

Under förklimakteriet kan mensen ibland komma tätare för att sen inte komma alls. Mensen kan också variera i mängd, inget är sig liksom helt likt. Under förklimakteriet kan man fortfarande bli gravid, men chansen (eller risken, allt är relativt) att bli gravid minskar.
När man inte haft någon mens på 12 månader, räknas det som att man nått klimakteriet. Utan ägglossning kan man inte bli gravid – då kan man säga hejdå till alla preventivmedel!
När man nått klimakteriet sjunker östrogennivåerna kraftigt och man kan istället för östrogendominans få för lite östrogen. Då kan östrogentillskott behövas

perimenopower katarina wiik

Perimenopower

Perimenopower är ett uttryck som författaren Katarina Wiik myntat. I hennes bok Perimenopower ger hon ger tips på hur man i förklimakteriet kan må bättre och hitta sin inre kvinnliga superkraft trots att hormonerna svänger. Hon kallar denna superkraft för perimenopower.
Vi har inte själv läst denna bok, har du, så tar vi gärna emot din recension.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *