Mors dag som singelmamma

tuplaner-vita-morsdag

Idag är min tredje mors dag som singelmamma. Jag fick upp minnen på Facebook om min första mors dag som singel. Då bodde jag fortfarande kvar i gemensamma villan, så jag hade druckit morgonkaffet på altanen. Jag tror att barnen firade mig och jag fick säkert ett ’grattis på morsdag’ från exet också, men några detaljer minns jag inte.
Visst är det tråkigt när kärnfamiljen splittras, men fira sin dag kan man ju göra ändå – både på mors dag och alla andra dagar.

Att bli mamma

Jag fick mitt första barn åtta dagar innan jag skulle fylla 26. Ganska tidigt i Stockholm, men helt lagom för mig. Att ha våra födelsedagar så nära varandra innebär att jag i princip är ofirad sedan dess. Jag väljer att se det som att jag då fortfarande är 25… Att han nu är 13 år och hänger med sina kompisar och flickvän på fritidsgården känns lite overkligt, tiden har verkligen gått fort!
Mitt andra barn fick jag strax innan jag skulle fylla 30. Hon börjar mellanstadiet till hösten och man kan definitivt säga att mina småbarnsår är över.

Årets mors dag firande

Det gäller verkligen att inte hoppas på för mycket och inte tolka nivån av firande som något alls. Visst vore det lite sött och mysigt om barnen fixat frukost och en blomma, men jag vet ju att de älskar mig oavsett. Förra året minns jag att jag fick en rosa kopp med texten ’super mom’. I år fick jag inget alls.
I vår familj är det dottern som är den som fixar och så hänger sonen på (hon är fisk, han är vädur, jag tror mer på att det styr än könstillhörighet). I år hade tanken om present funnits – de hade lagt den i en varukorg på nätet, men sen glömt bort att klicka igenom köpet. Sötnötar, så är det när man är singelmamma och barnens pappa inte längre fixar.

grattis-på-morsdag

Singelmamma firar sin egen mors dag

Hur firar jag mors dag som singelmamma? Jag började morgonen med en powerwalk (årets första i bara t-shirt). Bästa starten på dagen, så egentligen inget speciellt för mors dag. Klarblå himmel, fåglar som kvittrar och tidigt på morgonen är det nästan folktomt ute. Visst var det lite kallt om armarna, var bara 10 grader, men sånt man får ta.
Kaffe i solen på balkongen får vilken dag som helst att kännas lyxig och sen blir det fortsatt sol på stranden.
Man får inte heller glömma sin egen mamma – ett sms med en finsk ”grattis på morsdag” blev det.

Presenter till singelmamman?

Att köpa mors dag presenter till sig själv är inget måste, men jag brukar ibland tänka att det jag ändå måste köpa blir lite som present till mig själv. I år har jag handlat skor på Boozt – helsvarta tygskor med platå. Paketet ligger och väntar i närbutiken, så de ska jag hämta idag.
Utöver skorna blir det en ny dator. Jag behöver en Macbook. Hade tänkt att köpa en idag, men jag vägrar affärer när solen skiner som den gör idag!
Mors dag som singelmamma utan firande är en minst lika bra dag som den som firas!

kaffe-och-blommor-morsdag

Diskutera singelmammaliv?

Många av oss är singelmammor, antingen på deltid eller heltid eller så har man inte sina barn hos sig alls.
Vill du diskutera med andra kvinnor, få stöd eller bara skratta åt livet som förälder, bli medlem på Grei community.
Där finns forum och plats för snack och inget är tabu. Du kan också vara anonym när du gör inlägg, ifall något ämne är lite för privat för att delas.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *