Rapport om kvinnor, karriär och balans

Balans

Som kvinna bollar man dagligen med det vi kallar för Womanhood. Det är allt i livet – jobb, barn, familj, mens, klimakteriet, relationer, mode, kropp, ja allt. Aller media släppte nyligen en rapport om kvinnor, karriär och balans; She report. Rapporten svarar på hur vi kvinnor mår, hur vår syn på karriär och framgång är och hur vi upplever balansen mellan arbetsliv och privat.

Äldre kvinna

Äldre kvinnor är mer nöjda

Rapporten visar att kvinnorna i åldern 50-65 år både mer nöjda, harmoniska och engagerade än yngre kvinnor. Yngre kvinnor beskriver sin vardag som trött, stressad och ångestfylld.
De upplever arbetet som meningsfullt, men inte lika roligt som kvinnorna 40-49 år tycker att det är.

Antagligen beror mycket på att man blir klokare med åren. Man har upplevt kriser och utvecklats och erfarenhet ger trygghet och lugn. Däremot är det mesta av en arbetsliv bakom en och det kanske inte finns lika mycket att sträva efter, det gäller att hitta det som gör att jobbet inte bara känns meningsfullt utan även kul!

Hemmajobb

Hemmajobb ger roligare arbetsvecka

Med anledning av Covid-19 jobbar många hemifrån. Drygt 25% av kvinnorna i undersökningen jobbar hemifrån. De rapporterar att det är mer arbetsamt och stressigt, men också roligare, mer engagerande och lärorikt. Att jobba hemifrån verkar bidra positivt till kvinnors känsla för karriär och balans. Om det påverkar karriären på längre sikt återstår att se.
Att Covid-19 också kan påverka menscykeln kan du läsa om här.

Det tredje skiftet – obalans för kvinnor hemma

Rapporten visar att många kvinnor dras fortfarande med att vara den som gör det mesta administrativa och emotionella arbetet hemma. Allt arbete med att koordinera, planera och ha huvudansvaret hemma kallas ofta för det tredje skiftet. Vissa områden är ganska jämställda och de områdena har med praktiska saker eller barnen att göra. Att hämta och lämna i skolan, skjutsa till aktiviteter och fixa praktiska saker delas ganska rättvist.
Även fast man hjälps åt, är det ofta kvinnan som får initiera och be om hjälp.

  • Männen sköter i större grad det som är tekniskt, fixa med bilar och betala räkningar.

  • Komma ihåg födelsedagar, ansvara för dem och köpa presenter och julklappar sköts mestadels av kvinnor

  • Handla kläder, städa och röja och komma ihåg barnens lovdagar är också något kvinnan oftast ansvarar för

  • Att planera semestrar, lovaktiviteter och sociala tillställningar, så som middagar, är det också kvinnan som driver

Framgång för yngre är att må bra

Kvinnorna i ålder 30-39 år svarar oftare att de önskar att de stressade mindre. Många tar ett stort ansvar på jobbet, har mycket med barn och familj och vill prestera. Hälften av kvinnorna i den åldern önskar att de hade mer tid för välbefinnande och egentid och över 60% önskar att de hade mer tid till barn och familj.

De något yngre kvinnorna, 18-29 år, verkar inte riktigt ha samma drivkrafter som de 30-39 år. Bland 18-29 åringarna beskrivs framgång som att man lever hållbart och jobbar med något meningsfullt. Samtidigt vill de i högre grad tjäna mycket pengar, jobba med vad de vill och ha kul på jobbet.

Vi på Grei community tycker att det är viktigt att kvinnor stöttar kvinnor. Alla generationer har sina lärdomar och att få insikter från andra är viktigt. Äldre kvinnor kan inspirera yngre till lugn och harmoni. Yngre kan inspirera äldre till att fortsätta våga, att livet som yngre idag är annat än förr.
På Grei community – en plats bara för kvinnor – kan man tryggt och säkert diskutera Womanhood! Bli medlem här!


Vi kommer att skriva fler inlägg om denna rapport om kvinnor, karriär och balans. Du kommer att hitta dem i bloggen om Womanhood.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *