Tips för att ta kontakt

ta kontakt via mobilen

Att ta kontakt med någon okänd upplevs ofta som något läskigt och obehagligt. Ofta är man kanske bättre på att ge andra tips än att faktiskt göra det själv. Många är rädda för att få ett nej, något man ju helst slipper. Vill du ta kontakt med någon, oavsett anledning, så kan du testa våra tips för att ta kontakt online. Sen är det bara att våga riskera ett nej tack eller inget svar alls, värre än så blir det inte.

medlem-kvinna

Alla är människor

Ibland känns det nästan som att man glömmer bort att den man ska ta kontakt med är en människa, precis som en själv. Precis som du själv uppskattar trevliga personer, gör ju även andra det. Det behöver inte vara så avancerat och krångligt – keep it simple.

Några tips är att tänka hur man själv skulle vilja ha det.
Vad skulle du själv uppskatta för kontaktförsök? Vad skulle du definitivt inte gilla? Vad tror du är bästa sättet att kontakta just denna person? Spana in resten av våra tips för att ta kontakt.

Olika sätt att ta kontakt

Det finns flera olika sätt att ta kontakt med någon. Förut var det telefonnummer som gällde, men nu kan man kontakta någon på många sätt. Sociala plattformar möjliggör att man kan ta kontakt utan att känna till varandras kontaktuppgifter. Det finns två sätt; att skriva ett direktmeddelande eller att kommentera något i ett nyhetsflöde.
Att skicka direktmeddelanden på detta sätt tycker vi inte är lika privat som via telefonnummer.

Direktmeddelanden – halvprivat

  • LinkedIn – här kan du hitta och ta kontakt med personer för affärsmässiga kontakter. Många är vana vid att bli kontaktade och vårt tips är att hålla ditt meddelande kort när du gör en första kontakt.

  • Facebook messenger – här kan man ta kontakt med någon genom messenger. Att skicka iväg en vänförfrågan kan kännas lite väl på och privat, men ett meddelande via messenger brukar vara ok. Meddelanden från icke-vänner hamnar i en separat mapp, så det kan hända att man som mottagare helt missar att någon har tagit kontakt.

  • Instagram – även på Instagram finns det en möjlighet att skicka meddelanden.

Kontakt via kommentarer – ibland det enklaste

Om du vill ta kontakt med någon på t ex Instagram, kan du testa att kommentera en bild som hen lagt upp. Du ska inte skriva något privat där, men det är ett bra sätt att se om personen reagerar.
I en Facebook-grupp är det också enkelt att svara på någons kommentar eller inlägg. Det är ett bra sätt att bryta isen och får du bra gensvar kan du skriva i kommentaren att du skriver på messenger istället.
LinkedIn kan man också svara på inlägg eller i kommentarer. Ibland kan man börja med en like innan man tar kontakt.

  • Skriv kort – det man läser på mobilen tycker vi ska hållas kort. På så sätt tvingas du till att tänka till lite också.

  • Skriv personligt – skriv som till en bekant, även fast det är en okänd. Alla är människor och så länge det inte är något superprofessionellt som måste hålla en viss form, brukar vanligt ’snack’ gå hem bäst

  • Håll det enkelt – bjud inte ut personen på kaffe direkt. En kaffe tar tid och många är upptagna. Börja med att reka av ifall intresset finns, detta gäller oavsett om det är dejt eller affärsmöte.

Första steget kan vara en like – som ett hej

Ibland kan det vara bra att börja synas i någons flöde innan man tar kontakt på riktigt. Att gilla någons inlägg kan vara ett smidigt sätt att få upp sitt namn hos den andre. På så sätt är man inte helt okänd när man väl kommenterar eller skickar ett direktmeddelande. Sen kan man aldrig vara säker på att personen sett dessa likes, men det kan åtminstone kännas lite mer tryggt hos en själv. En like är ju lite som en nick när man passerar någon man inte riktigt känner.

Dejt, affärskontakt eller forumsnack – är det någon skillnad?

Vi har märkt att det inte är någon större skillnad på tonaliteten när man öppnar upp för snack oavsett anledning. Visst finns det såna som inte alls håller med, men är man trevligt glad så brukar det fungera. Att skicka flirt-smiley kanske inte är passande till en affärskontakt, däremot fungerar andra emojis bra. Nu för tiden är alla så vana vid korta konversationer, så man behöver inte passa sig så noga. Att skicka mail till samma affärskontakt är något helt annat än att ta det via kortmeddelanden. På mail är det andra regler som gäller.

Testa att hitta nya kontakter på Grei community! Där kan du skriva och läsa i både forum, grupper och via chatt.

Etiketter:

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *